Recent Posts

Καιρός Βόλος

Επισκέπτες


website counter code

Προβολές Σελίδας

Τα πάντα για τη μαστίχα...

Τα πάντα για τη μαστίχα...
To blog του Τάσου και της Γεωργίας για τη μαστίχα, τα προϊόντα της και όχι μόνο...

MediVET

MediVET
Η καλύτερη φροντίδα για τα ζώα σας
Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

PostHeaderIcon Πικάντικες Πιπεριές Τουρσί


Παίρνουμε πικάντικες πιπεριές, τις λεγόμενες "μπακάλικες", και τις τοποθετούμε σε μικρά πλαστικά μπουκαλάκια από αναψυκτικά, προσπαθώντας να τα γεμίσουμε με όσες περισσότερες μπορούμε. 

Ρίχνουμε σε κάθε μπουκάλι, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1 κουταλάκι του γλυκού ξινό. Γεμίζουμε τα μπουκάλια με νερό και κλείνουμε καλά τα καπάκια τους. Τα αφήνουμε για 2-3 μέρες ανάποδα και στη συνέχεια τα αποθηκεύουμε σε σκιερό μέρος, για όλο το χειμώνα. 

Όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τις πιπεριές, κόβουμε το πάνω μέρος του μπουκαλιού και τις διατηρούμε στο ψυγείο, μαζί με το ζουμάκι τους.


Ευχαριστώ την κυρία Παρθένα από τις Σέρρες που μου τις έστειλε.

PostHeaderIcon Μπιφτέκια Βραστά με μίνι Πέννες Κολοκυθιού και Κόκκινο Πέστο



1 κουτί μίνι πέννες κολοκυθιού

Βράζουμε αρχικά τις πέννες σε αλατισμένο νερό για 8 περίπου λεπτά και τις στραγγίζουμε. 

Υλικά για τα Μπιφτέκια (15 μικρά μπιφτεκάκια)
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1/4 ψωμί χωρίς την κόρα του μουσκεμένο και στημένο καλά
1 αυγό
Αλάτι-Πιπέρι-Ρίγανη-Κύμινο από μισό κουταλάκι του γλυκού
Μισό φλιτζάνι του τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο


Εκτέλεση
Ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά πολύ καλά. Εγώ χρησιμοποιώ το μπλέντερ K-mix όπου τοποθετώ όλα τα υλικά, μαζί και τον κιμά. 

Σε μία ανοιχτή κατσαρόλα ή σε βαθύ τηγάνι, βάζουμε 1 ποτήρι νερό και 3 κουταλιές της σούπας λάδι. Πλάθουμε μικρά μπιφτεκάκια, σαν κεφτεδάκια, τα βάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να σωθεί το νερό τους. Τα γυρίζουμε μόνο μία φορά. Μόλις σωθεί το νερό στίβουμε 1 λεμόνι και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Υλικά για το Κόκκινο Πέστο
Μία χούφτα σπανάκι ωμό
Ένα φακελάκι κουκουνάρι
8 λιαστές ντομάτες μαζί με το λάδι τους
1 μικρό κουτί κρέμα γάλακτος


Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε 1 κουταλιά του γλυκού βούτυρο, κόβουμε με τα χέρια μας το σπανάκι και το ρίχνουμε μέσα να μαραθεί. Ρίχνουμε και το κουκουνάρι και τα ανακατεύουμε κανά δυο φορές. Κατόπιν τα αδειάζουμε στο μπλέντερ προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες με το λάδι τους και τα χτυπάμε έντονα μέχρι να λιώσουν. Κατόπιν τα αδειάζουμε πάλι στο ίδιο τηγάνι ,προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουν μία βράση και να ενωθούν. Σερβίρουμε με τα μπιφτέκια μας.

PostHeaderIcon Γεμιστά Κοτοπουλάκια

Τα κοτοπουλάκια μαγείρεψε και παρουσιάζει η Ρούλα:


Υλικά
2 μίνι κοτοπουλάκια 
1/2 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα 
1/2 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί, στο οποίο έχουμε διαλύσει 1 κουταλιά του γλυκού μουστάρδα
1 ντομάτα κομμένη στα 4
1 σκελίδα σκόρδο
Λεμόνι-ρίγανη-πιπέρι-αλάτι
200 γρ. κασέρι ρεγκάτο σε κύβους
100 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
1 1/2 κιλό πατάτες

Εκτέλεση
Πλένουμε τα κοτοπουλάκια και αφού στραγγίσουν καλά τα μαρινάρουμε με μείγμα από το κρασί ,τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, την πάπρικα και το θυμάρι. Τα αφήνουμε για 1 ώρα σε ένα τάπερ και στη συνέχεια κόβουμε το ρεγκάτο μαζί με τη ντομάτα και γεμίζουμε τις κοιλιές τους. Αφού τα γεμίσουμε και τα βάλουμε σε ταψί, μαζί με τις πατάτες τις οποίες έχουμε καθαρίσει και κόψει σε κομμάτια, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το σκόρδο και από πάνω χύνουμε το υπόλοιπο μείγμα της μαρινάτας. Προσθέτουμε 1 κουτάλα ελαιόλαδο και μισό ποτήρι νερό. 


Τα ψήνουμε για 1 ώρα και 1 τέταρτο περίπου και προτού τα βγάλουμε ρίχνουμε από πάνω την τριμμένη κεφαλογραβιέρα.

PostHeaderIcon Μπουγιουρντί Πικάντικο

Το πικάντικο Σερραϊκό μπουγιουρντί μαγείρεψε και παρουσιάζει η Ρούλα:


Υλικά
1 καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
2 μέτριες ντομάτες κομμένες στα 8 
1 μικρή κόκκινη πιπεριά χοντροκομμένη
Ρίγανη
1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι
1/4 τυρί φέτα σε μικρά κομμάτια
100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
1/2 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το λάδι, τις πιπεριές, την ντομάτα και τα σοτάρουμε μέχρι να σωθούν τα υγρά από την ντομάτα. Προσθέτουμε τη φέτα, ρίγανη, πιπέρι, ξύδι και μόλις η φέτα ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά τότε ρίχνουμε και το τριμμένο κασέρι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε ζεστό.

PostHeaderIcon Ομελέτα Λαχανικών

Την ομελέτα μαγείρεψε και παρουσιάζει η Ρούλα:


Υλικά
3 πράσα ψιλοκομμένα
1 κεσεδάκι μανιτάρια ψιλοκομμένα
2 κόκκινες πιπεριές ψιλοκομμένες
2 πράσινες πιπεριές ψιλοκομμένες
6 αυγά
150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
Πιπέρι-αλάτι-πάπρικα

Εκτέλεση
Σοτάρουμε αρχικά τα πράσα με ελαιόλαδο, ρίχνουμε τις πιπεριές και στο τέλος τα μανιτάρια.


Χτυπάμε σε μία κούπα τα αυγά, ρίχνουμε μέσα τα σοταρισμένα υλικά μας και αλάτι-πιπέρι-πάπρικα. Σε ένα πυρέξ απλώνουμε λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά, ρίχνουμε μέσα το μείγμα και το τοποθετούμε στο φούρνο. Ψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα και προς το τέλος ρίχνουμε τη γραβιέρα και το αφήνουμε για λίγο ακόμα μέχρι να λιώσει.
Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

PostHeaderIcon Πορτς

Η συνταγή αυτή είναι παραδοσιακή Ποντιακή, για τις κρύες μέρες του χειμώνα, της κυρίας Παρθένας από τις Σέρρες.

Υλικά
1 κιλό χοιρινό κρέας με κόκκαλο κομμένο σε μερίδες
1 μικρό λάχανο κομμένο σε μικρούς κύβους
3 μεγάλες κόκκινες πιπεριές κομμένες σε κύβους
3 μεγάλα κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένα
4 μέτριες πατάτες κομμένες σε μικρούς κύβους
Μισό ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
3 καρότα μεγάλα κομμένα σε κύβους
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 κουτί ντοματάκι ψιλοκομμένο
Μισή πράσινη καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
Ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένουμε καλά το κρέας και το αφήνουμε να στραγγίσει. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε μία κουτάλα ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το αφήνουμε να μαραθεί. Προσθέτουμε τα κομμάτια του κρέατος και τα τσιγαρίζουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ντοματάκι, 3 ποτήρια νερό και αφήνουμε την κατσαρόλα σκεπασμένη σε σιγανή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε και άλλο νερό. 

Στο τέλος, αφού το κρέας μαλακώσει, βάζουμε στην κατσαρόλα και τα υπόλοιπα λαχανικά, προσθέτουμε άλλα 2 ποτήρια νερό, αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για μισή ώρα.  

Δεν πρέπει να αφήσουμε να σωθούν όλα τα υγρά για να γίνει σαν πηχτή σούπα.
Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

PostHeaderIcon Φιλέτα Κοτόπουλου Πικάντικα με Πατάτες

Τα φιλέτα μαγείρεψε και μας παρουσιάζει η Ρούλα:


Υλικά (για 2 μερίδες)
Μισό κιλό φιλέτα κοτόπουλου
2 μέτριες πατάτες
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
1 κουταλιά της σούπας μαγιονέζα
1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
1/2 κουταλάκι του γλυκού κάρυ
1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
1 λεμόνι
Αλάτι-πιπέρι


Εκτέλεση
Κόβουμε αρχικά τις πατάτες σε μέτρια κομμάτια, ζεσταίνουμε σε χαμηλή κατσαρόλα το λάδι και τις ρίχνουμε μέσα. Μόλις αρχίσουν να παίρνουν χρώμα προσθέτουμε τη μαγιονέζα. Στη συνέχεια βάζουμε μέσα στο σκεύος τα φιλέτα, αφού πρώτα τα πλύνουμε χωρίς να στραγγίσουν καλά τα νερά. Προσθέτουμε τη μουστάρδα, κάρυ, πάπρικα, αλάτι, πιπέρι, τα ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά, ρίχνουμε 1/2 ποτήρι νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν. Όταν μείνουν μόνο με το λάδι, σβήνουμε με το λεμόνι.


Τα φιλέτα γίνονται μαλακά, με ιδιαίτερη και πικάντικη γεύση.
Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

PostHeaderIcon Γλώσσα Μοσχαρίσια Λαδορίγανη

Τη μοσχαρίσια γλώσσα μαγείρεψε και μας παρουσιάζει η Ρούλα, από τις Σέρρες: 

Υλικά
1 μικρή μοσχαρίσια γλώσσα
1 κρεμμύδι
1 καρότο
Μπαχάρι-πιπέρι-αλάτι-ρίγανη
Λεμόνι
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Παίρνουμε μία μικρή μοσχαρίσια γλώσσα, τη βάζουμε για 2-3 ώρες μέσα σε ένα βαθύ σκεύος με νερό και την αφήνουμε να καθαρίσει από το αίμα. Τη ζεματάμε 2 φορές, αλλάζοντας το νερό, για να καθαρίσει καλά. 

Βάζουμε τη γλώσσα, σε ζεστό νερό για να μη σφίξει, μέσα σε χύτρα, προσθέτουμε 1 καρότο ολόκληρο, 1 κρεμμύδι ολόκληρο, μερικούς κόκκους μπαχάρι, πιπέρι και αλάτι. Την βράζουμε για 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου και την αφήνουμε να κρυώσει. 

Καθαρίζουμε την πέτσα της και την κόβουμε σε φέτες. Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι 1 κουτάλα ελαιόλαδο, το καίμε ελαφρώς και τοποθετούμε μέσα τις φέτες της γλώσσας. Ρίχνουμε ρίγανη, λίγο αλάτι και σβήνουμε με λεμόνι. Όταν οι φέτες ροδίσουν, από το ζουμί στο οποίο έχουμε βράσει τη γλώσσα, προσθέτουμε μία κουτάλα και αφήνουμε να σωθούν τα υγρά και να μείνει μόνο με  το λάδι. 


Η μοσχαρίσια γλώσσα είναι ένας παραδοσιακός μεζές. Υπάρχουν πολλοί τρόποι μαγειρέματος  και παραλλαγές αλλά αυτός που παρουσίασα είναι από τους πιο νόστιμους. 

Τη μαγείρεψα σήμερα για τους κουμπάρους μου Κώστα και Λόπη που τους αγαπώ πολύ.
Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

PostHeaderIcon Χυλοπίτες Χειροποίητες


Τις χυλοπίτες έκανε η  θεία Βαγιούλα, από την Ιστιαία Ευβοίας. Τις δοκιμάσαμε και ήταν εξαιρετικές.

Υλικά (για 3 κιλά περίπου)
1 κιλό γάλα
10 αυγά
1 σακουλάκι σιμιγδάλι 500 γρ. ψιλό
Αλεύρι όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη σκληρή (περίπου 3-4 κιλά)
Λίγο αλάτι

Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μία λεκάνη και τα ζυμώνουμε καλά, προσθέτοντας σιγά-σιγά το αλεύρι, μέχρι να γίνει μία σκληρή ζύμη,  και την αφήνουμε 1 ώρα να ξεκουραστεί. 

Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλα, όπως στη χωριάτικη πίτα, τα οποία τοποθετούμε πάνω σε ένα σεντόνι μέχρι να στεγνώσουν ελαφρά, χωρίς όμως να ξεραθούν. 

Παίρνουμε ένα-ένα τα φύλλα και τα κόβουμε με το μαχαίρι σε λωρίδες, στενότερες του δαχτύλου, και κατόπιν σε μικρά κομματάκια, σε ότι μέγεθος θέλουμε. Απλώνουμε τις χυλοπίτες πάνω σε σεντόνι για 6 μέρες να ξεραθούν.
Related Posts with Thumbnails

Επικοινωνία

Google Translate

Google search this blog

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Προφίλ

Η φωτογραφία μου
Σέρρες - Βόλος, Greece

Bijoux...τιέρα

Bijoux...τιέρα
Απλά χειροποίητα κοσμήματα και διακοσμητικά από τη Λόπη και την Αποστολία!!!